De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is de methode die Stephen Covey lang geleden bedacht om succesvoller en effectiever te zijn in je werk en privéleven. Dat wil toch iedereen dacht hij. En dat terwijl iedereen klaagt over teveel werk en teveel klusjes thuis. Je komt niet meer aan de leuke dingen toe. Om dat te realiseren moet je afscheid nemen van je slechte gewoontes. Want zoals eigenlijk bij elke verandering kijk je als eerste naar jezelf. Hoe? Begin maar eens met het lezen van dit artikel. Hierin leer je welke eigenschappen horen bij succesvolle mensen.

De zeven eigenschappen van Covey

Laten we meteen in de 7 eigenschappen duiken. Hoe je deze ook blijvend in je systeem krijgt vertel ik later. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap zijn:

 1. Wees proactief
 2. Begin met het eind in gedachten
 3. Belangrijke zaken eerst
 4. Denk in win-win situaties
 5. Begrijp eerst voordat je begrepen wilt worden
 6. Zoek de synergie
 7. Houd  de zaag scherp

In het model zien de 7 eigenschappen er dan zo uit.

7 eigenschappen model Covey

Deze termen zullen in eerste instantie nog wat vaag klinken. Toch zit er een diepe gedachte achter. Lees daarom snel verder.

Zeven eigenschappen: Wees proactief

De eerste eigenschap gaat erom dat je de baas gaat worden over je eigen agenda. Waar heb ik wel invloed op en waar niet is hier heel belangrijk. Als middel kun je hier de theorie van de Cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid.  Focus je op alles waar je invloed op hebt en beperk de aandacht die je besteed aan hetgeen je je wel betrokken bij voelt, maar geen invloed op hebt. Juist door je te focussen op hetgeen je invloed op hebt zul je merken dat je steeds meer invloed gaat hebben. Kies de projecten waar je mee aan de slag gaat en zeg vooral nee tegen projecten die je niet helpen richting jouw doel.

Cirkel van invloed Covey

Jouw challenge: Neem je de komende 30 dagen voor bij elke keer dat er iets gebeurt en je iemand of iets anders de schuld ervan geeft hier even stil bij te staan. Hoe had ik het anders kunnen doen? Hoe had ik anders kunnen reageren? Welke oplossing was er. Probeer elke keer als zo’n situatie zich voordoet voordat je reageert te kijken hoe je het beste kunt reageren om jouw gewenste uitkomst te krijgen.

 

Begin met het eind in gedachten

Elke actie die je doet doe je eigenlijk 2 keer. 1 keer in je hoofd terwijl je bedenkt hoe je het moet uitvoeren en 1 keer in het echt. Daarom is het belangrijk om vooraf al te weten hoe het einde eruit moet zien. Je kunt dan veel beter visualiseren hoe je de taak moet uitvoeren.

Jouw challenge: Neem 2 van de projecten of taken waaraan jij gaat beginnen. Schrijf op wat het ideale eindresultaat is en beschrijf dan de stappen die jij moet nemen om dat resultaat te behalen. Schrijf na afloop op of je de gewenste uitkomst hebt behaald.

Belangrijk bij het bepalen van de gewenste uitkomst is of deze ook bijdraagt aan jouw persoonlijke doelen. Pas dan is het echt belangrijk een taak uit te voeren. Een goede manier om taken hieraan te spiegelen is het opschrijven van jouw persoonlijke missie. Het makkelijkst doe je dit door jezelf voor te stellen dat je er over 3 jaar niet meer zou zijn. Hoe zouden mensen je dan moeten herinneren? Wat voor gevoel wil je bij ze achtergelaten hebben. Bedenk jezelf dat deze missie niet iets is wat je in een dag schrijft. Hier gaan dagen van overweging en herschrijven overheen. En in de loop van de tijd kan deze missie nog eens bijgesteld moeten worden.

 

Doe belangrijke dingen eerst

Nu je je missie hebt kun je deze gaan inzetten om jouw prioriteiten te stellen. Stel jezelf maar eens de vraag. Draagt wat ik nu ga doen bij aan mijn persoonlijke missie? Ja? Dan doen. Nee? Dan serieus overwegen of je het moet doen, of dat je het delegeert aan iemand bij wie het wel bijdraagt aan zijn missie.

Time management gericht op effectiviteit

Maar dan komt dan onvermijdelijke moment dat je verdrinkt in de berg aan taken die je moet uitvoeren. Hoe vind je de tijd om je taken uit te voeren en ook nog te bedenken welke het meeste bijdragen aan je persoonlijke missie. Time management is dan belangrijk. Maar let wel, geen time management dat gericht is op efficiency. We willen juist niet zoveel mogelijk taken uitvoeren. Nee, time management gericht op effectiviteit. Welke taken dragen het meeste bij aan de persoonlijke missie. Een simpele truc die je moet onthouden is deze: Doe belangrijke dingen eerst. Rigoureus prioriteren.

Het kwadrant van Covey helpt je prioriteren

Bij prioriteren helpt het om gebruik te maken van het kwadrant of de prioriteitenmatrix van Covey of Eisenhouwer.  Hierin plaats je al je taken in 4 kwadranten. Bedenk of ze belangrijk voor JOU zijn of niet en of ze NU of later gedaan moeten worden. Dat helpt je op weg. De taken in het kwadrant Belangrijk en urgent werk je als eerste weg. Dan is als bijvoorbeeld je huis in brand staat of je moet de bevestigingen van de training die je geeft nog versturen. Als je die dingen laat liggen gaat het mis.

prioriteitenmatrix - 2 assen urgentie en belangrijkheid

Het tweede kwadrant, belangrijk maar niet urgent, levert je het meeste op. De taken die hierin staan dragen allemaal bij aan je persoonlijk missie. Je zult ook zien dat als je veel tijd aan de taken in kwadrant 2 steekt je veel minder taken in kwadrant 1 ziet komen.

Jouw challenge: Breng al je taken in kaart en prioriteer ze. En dan bedoel ik ook al je taken. Tenminste voor zover ze je meer tijd kosten dan 2 minuten. Dan voer je ze namelijk sneller uit dan dat je ze opschrijft. Gebruik hier de handvaten uit de Getting things done methodiek van David Allen.
Jouw challenge: Nu ga je werken aan je effectiviteit. Werk je taken in kwadrant 1 weg en ga daarna aan de slag met kwadrant 2. Kom je taken tegen die je overslaat schrijf deze dan op. Zorg ervoor dat dit de taak is die je als eerste gaat oppakken. Zo neem je drempels voor jezelf weg in taken die je lastig of minder leuk vindt en word je direct effectiever.

 

Zeven eigenschappen: Denk in Win – Win

De gewoonte Win – Win gaat over de manier waarop je met anderen werkt. De meeste mensen zijn gericht op zoveel mogelijk eigen gewin. Dat levert op de korte termijn een goed resultaat op. Echter op de lange termijn zul je merken dat mensen steeds minder met je willen samenwerken en zul je vastlopen. En natuurlijk is het goed om een keer het onderste uit de kan te willen halen, maar in de meeste gevallen loopt deze mentaliteit uit op verlies-verlies situaties doordat beide partijen met de hakken in het zand gaan. Uiteindelijk is het voor iedereen vaak beter om te werken aan een langdurige goede relatie. Zoek dus naar een oplossing die voor beide partijen een goede uitkomst heeft.

Hoe werk je dan aan een goede relatie?

zeven eigenschappen - saldoJe kunt je onderlinge relatie volgens Covey zien als een soort emotionele bankrekening. Door goed te zijn voor iemand stort je geld/credit op je rekening. Gebeurt er een keer iets dat minder leuk is dan heb je credit opgebouwd en blijft de relatie goed. Was je saldo laag of zelfs negatief, dan zal je relatie er onder lijden. Hoe kun je dan je saldo laten groeien? Zoek naar een win-win situatie, houd je aan je afspraken, luister met empathie naar de andere persoon en blijf loyaal en integer. Dit betekent ook dat als je iets fout hebt gedaan je oprecht je excuses maakt.

De belangrijkste manier om dit saldo te laten groeien is om je echt te verdiepen in de andere persoon. Ontdek wat hij of zij belangrijk vind en help daaraan bij te dragen. Wil je een relatie goed laten beginnen, zorg dan dat je de naam van de andere persoon onthoud. Dat is al de eerste grote storting op je saldo. Ben je daar niet al te goed in, lees dan deze tips van Jim Kwok eens door.

 

Begrijp eerst voordat je begrepen wilt worden

De vijfde gewoonte klinkt wat zweverig, maar is als je hem goed leest eigenlijk heel duidelijk. Het gaat erom dat je eerst heel goed luistert naar de ander voordat je aan de slag gaat. Je moet weten wat precies de verwachte uitkomst van de ander is voordat je jouw beste resultaat kunt neerzetten.  Vraag dus vooral door en wees niet direct tevreden met het eerste antwoord. Vaak zit er namelijk een diepere vraag achter de vraag die mensen daadwerkelijk stellen. De 5 x why uit het lean model kan je hierbij helpen.

de meest mensen luisteren niet met de intentie om te begrijpen, maar met de intentie om antwoord te kunnen geven.

Zoek de synergie

zeven eigenschappen - synergieDe zesde gewoonte brengt alles wat je in de eerste 5 gewoontes samen. De zesde gewoonte laat je de inbreng van meerdere mensen samenvoegen zodat het eindresultaat beter is dan elk afzonderlijk zou kunnen leveren. 1 + 1 = 3.

Hoe doe je dit dan? Iedereen heeft zijn eigen kijk op de wereld en dat betekent dat iedereen een probleem ook vanuit zijn eigen kant bekijkt. Als je echt naar elkaar luistert en de oplossingen van ieder bij elkaar legt komt er een oplossing naar voren die veel beter is dan welke oplossing elk individu ook maar kan bedenken.

Jouw uitdaging: Maak een lijstje met personen van wie jij het lastig vind om een discussie aan te gaan. Schrijf eens op wat hun visie en belangen zijn. Misschien lukt het je zelfs hun missie te verwoorden. Daarna leg je deze naast je eigen missie en kijkt per persoon niet naar de verschillen, maar juist naar de overeenkomsten. Heb je dat gedaan dan ben je klaar om samen het gesprek aan te gaan.

 

Houd de zaag scherp

De laatste eigenschap is voor veel mensen de moeilijkste. Je moet af en toe even pauze houden om voor jezelf te zorgen. Jouw zaag moet weer scherp gemaakt worden. Doe je dit niet dan zal je succes van korte duur zijn. Het scherp houden van de zaag zorgt ervoor dat je scherp blijft in alle 4 dimensies van je leven:

 • fysiek vit blijven
 • Spiritueel fit blijven
 • Mentaal fit blijven
 • Sociaal en emotioneel fit blijven

Maak hier bewust tijd voor.

Jouw uitdaging: Maak lijstjes met activiteiten die je per dimensie kunt doen om fit te blijven. Elke week zorg je ervoor dat je 1 activiteit uitvoert per dimensie. Schrijf aan het eind van elke week op wat je hebt gedaan en hoe het voelt nu je dit gedaan hebt.

De zeven eigenschappen samengevat

In onderstaande video worden de 7 eigenschappen van Covey nog even kort samengevat.

En nu jij!

Nu je dit stuk gelezen hebt is het jouw beurt. Ben je al begonnen met de challenges? Ja, super. Nee, begin dan met het op papier zetten van je persoonlijke missie. Dat helpt je bij het vervolg. Ben je wat meer visueel ingesteld kijk dan eens op Youtube. Daar vind je leuke filmpjes over de zeven eigenschappen.