pomodoro techniek persoonlijke effectiviteit

De Pomodoro techniek: Hoe een rode tomaat helpt!

De pomodoro techniek is simpel en effectief. Hak je werk in brokken van precies 25 minuten. In deze 25 minuten ben je volledig gefocust op deze taak. Na de 25 minuten neem je 5 minuten tijd om te relaxen en dan ga je voor de volgende 25 minuten focus. Zo blijf je scherp gedurende de hele dag. Hoe deze time management techniek werkt vertel ik je in dit artikel en natuurlijk hoe jij hier zo effectief mogelijk mee omgaat.

Hoe een tomaat je helpt effectief te worden

Pomodoro concentratieDe Pomodoro techniek is een time management techniek bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo. Hij merkte dat hij in zijn werk constant werd afgeleid door collega’s. Om dit te voorkomen pakte hij een kookwekker, toevallig in de vorm van een tomaat, en zette deze op 25 minuten. Die 25 minuten zou hij geconcentreerd aan een taak werken en mocht hij niet afgeleid worden. Na deze 25 minuten was er een verplichte 5 minuten pauze. Daarna volgde nog 3 sessies van 25 minuten gevolgd door 5 minuten pauze. Na in totaal 4 sessies was er ruimte voor een langere pauze.

Collega’s die hem toch stoorden vertelde hij dat hij in een Pomodoro zat en niet gestoord kon worden. Belangrijk was dat hij op dat moment wel meteen een moment afsprak waarop hij wel tijd had. Dat was na de serie van 4 pomodoro’s. Door dit ook consequent te doen konden zijn collega’s ook het vertrouwen hebben dat hun vragen beantwoord werden en werd Francesco met rust gelaten in zijn concentratieperiodes.

Wat levert de Pomodoro techniek je dan op?

Natuurlijk levert de Pomodoro techniek je veel gespreksstof met je collega’s op. Zet maar eens een kookwekker in een vrolijke vorm op je bureau en de vragen komen vanzelf. Probeer deze te bewaren voor je langere pauze . Wat de techniek je echt oplevert is natuurlijk:

 • Een betere focus op je taak
 • Gestructureerder door je takenlijst gaan
 • Afleiding beter weten weg te houden en te plannen
 • Gemotiveerd blijven door timeboxen
 • Beter leert inschatten hoe lang een taak daadwerkelijk duurt
 • Uitstelgedrag voorkomen

En uiteindelijk levert dit meer voldoening in je werk op.

Hoe pak je je takenlijst aan met de Pomodoro Techniek?

 1. Schrijf alle taken die je moet doen op papier. Ze moeten uit je hoofd.
 2. Zet de taken in de volgorde van belangrijkheid. Wellicht heb je dat al gedaan bij het invullen van de Prioriteiten matrix.
 3. Breek de taken op in brokken van exact 25 minuten. Is een taak korter voeg er dan 2 samen, is een taak langer verdeel hem over meerdere Pomodoro’s.
 4. Zet de kookwekker en ga aan de slag me de eerste taak.
 5. Stop na exact 25 minuten en neem 5 minuten pauze.
 6. Start met de volgende taak en sluit weer af met 5 minuten pauze.
 7. Na 4 iteraties mag je langer pauze nemen. Denk aan 10 tot 15 minuten.
 8. Daarna kun je een volgende serie van 4 Pomodoro’s beginnen.

De gouden regels van de Pomodoro techniek

Er zijn 3 gouden regels bij deze time management techniek.

 1. Herken en noteer afleidingen. Door dit inzichtelijk te maken herken je afleidingen sneller en kun je er beter mee omgaan.
 2. Externe onderbrekingen manage je direct weg. Loopt een collega langs vertel hem kort over de techniek en maak een afspraak om na de Pomodoro even langs te lopen. Doe dit consequent.
 3. Een Pomodoro is niet deelbaar. Zorg ervoor dat alle klussen exact 25 minuten duren. Voeg kortere taken samen en deel te grote taken zo goed mogelijk in.

Handige Pomodoro tools

Om de pomodoro techniek toe te kunnen passen heb je helemaal geen kookwekker in de vorm van een rode tomaat nodig. Al is dit natuurlijk wel erg leuk. Je kunt ook gebruik maken van tools die het makkelijker maken om de techniek toe te passen. Voor je telefoon heb je bijvoorbeeld apps zoals Clockwork Tomato op Google play of Tomato one op iTunes. Wil je een complete oplossing van to do app en voortgang op taken inclusief pomodoro timer gebruik dan net als mij Kanbanflow.

Wat is jouw favoriete tool?

Wat is jouw favoriete tool of app om de pomodoro techniek toe te passen? Deel hem via de reacties op dit artikel. Dank je wel.

Vorig artikel
prioriteitenmatrix - 2 assen urgentie en belangrijkheid
Prioriteren

De prioriteitenmatrix houdt je scherp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *