persoonlijke missie statement

Jouw persoonlijke missie als kapstok voor succes

Jouw persoonlijke missie helpt je bij het maken van keuzes. Deze keuzes zijn zowel zakelijk als privé. Hoe dan zul je zeggen. Jouw persoonlijke missie bestaat uit zaken die jij belangrijk vind om na te streven. Weet je dit, dan kun je ook veel makkelijker bepalen of hetgeen aan jou gevraagd wordt hieraan bijdraagt en of je het daarom moet doen. In dit artikel help ik je bij het opzetten van jouw persoonlijke missie statement.

Begin met het eind in gedachten

Grootmeester van de persoonlijke effectiviteit Covey zei al: Begin met het eind in gedachten. Zonder stip aan de horizon ben je een dwalend bootje op een grote oceaan. Hoeveel werk je ook verzet, je weet niet waar het toe zal leiden. Door het schrijven van een persoonlijke missie bepaal je waar je naar toe wilt en alles wat je doet kun je daar aan spiegelen. Je zult merken dat je veel beter in staat bent om nu te bepalen wat je wel en niet doet.

Hoe ziet een persoonlijke missie statement eruit?

persoonlijke missieBij het bepalen van een persoonlijke missie is het belangrijk om naar een aantal belangrijke elementen te kijken:

  • Wie wil ik zijn?
  • Wat zijn mijn waarden?
  • Wat wil ik het liefst?
  • Waar wil je voor staan in de verschillende rollen die je vervult.

De antwoorden op deze vragen samen bepalen de inhoud van jouw missie. En geloof me, jouw missie opschrijven is niet makkelijk. Hij is ook nooit af. Daarom zul je constant als je hem terugleest kleine aanpassingen doen omdat net als de wereld jij ook verandert. Daarop moet je je persoonlijke missie weer bijstellen.

Hulpmiddelen om jouw missie op te stellen

Er zijn verschillende hulpmiddelen om jou te helpen jouw persoonlijke missie op te stellen. Een van de meest uitgebreide is de Mission Statement Builder van FranklinCovey. Hierin word je in een aantal stappen meegenomen in de aspecten die bij de missie horen. Aan het eind krijg je deze samengevat als persoonlijke missie terug. Een andere manier om jouw missie op te stellen is gebruik te maken van de methode van Andy Andrews. Door middel van het beantwoorden van 5 vragen zet jij jouw persoonlijk missie op papier. Naast een aantal voorbeelden kun je bij hem ook een worksheet downloaden die je helpt bij het opstellen.

Mijn persoonlijke missie statement

Het is natuurlijk wel zo leuk als ik mijn persoonlijke missie statement met jullie deel. Deze is niet gebaseerd op de eerder genoemde 2 methodes, maar heb ik geleerd van mijn persoonlijke coach. De missie heb ik opgesteld specifiek voor mijn rol als webanalist bij een grote verzekeraar. Deze is gebaseerd op een zestal dimensies:

OmgevingAls onderdeel van het websiteteam en onze business lines
Gedrag….. maak ik online klantgedrag inzichtelijk en voer op basis hiervan de dialoog met stakeholders, waarna ik een plan van aanpak tot optimalisatie opstel …
Vermogen….. want ik heb het vermogen om scherpe analyses te maken, anderen hierin mee te nemen en ook met hun inbreng de klantbeleving te verbeteren
OvertuigingDit doe ik vanuit mijn geloof dat data een essentiële ondersteuning vormen van een goede dialoog…
Identiteit…… en dat alles maakt mij tot een echte specialist in online optimalisatie
Missie… ten bate van “een betere online wereld” voor klanten

Aan de hand hiervan kan ik makkelijk bepalen of een taak die ik moet uitvoeren bijdraagt aan het behalen van mijn missie.

Wat is jouw mission statement?

Ik ben natuurlijk ook benieuwd of jij ook al nagedacht hebt over een persoonlijke missie. Heb je hem op papier deel hem dan in de reacties. Wil je er feedback op geef dit dan even aan. Ik ben benieuwd!

Vorig artikel
powernap-effectiviteit
In actie komen

De kracht van een powernap

Volgend artikel
eureka
In actie komen

Eureka, train jezelf voor meer briljante ingevingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *